Dzień Europejski w Zespole Szkół Zawodowych w Rawiczu
W ramach programu Erasmus + w Zespole Szkół Zawodowych w Rawiczu zorganizowano Dzień Europejski. Uczniowie, którzy zakwalifikowali się na zagraniczne praktyki przygotowali dla swoich kolegów prezentacje na temat miejsc i krajów, do których się udadzą.
Uczniowie z klasy III Technikum już pod koniec listopada wyjadą na dwa tygodnie do Niemiec, stąd pomysł by przedstawić podstawowe informacje i ciekawostki o Niemczech i zaprezentować miasto Drezno. Natomiast uczniowie z klasy III Technikum w lutym przyszłego roku wyjadą na trzy tygodnie do Bolonii we Włoszech. Jakub Misiek i Adrian Otworowski opowiadali o Bolonii, Natalia Maciocha i Aleksandra Kaczmarek prezentowały Wenecję, a Kamila Skiba - Florencję.
Konferencję zakończyły uczestnicy wyjazdu do Włoch, którzy odegrali scenkę w restauracji w języku włoskim. Zwieńczeniem prezentacji była degustacja dań niemieckich i włoskich, przygotowanych przez uczniów. Była okazja do spróbowania zupy z soczewicy, sałatki z cebuli i wędliny oraz tradycyjnego świątecznego ciasta niemieckiego, strudla z jabłkami. Nie zabrakło oczywiście włoskiej pizzy, makaronów z sosami, ravioli ze szpinakiem i z mięsem, zupy z pieczonych pomidorów oraz znanych deserów włoskich panna cotta i tiramisu.
Przed uczestnikami staży jeszcze parę godzin nauki języków, integracja grup na zajęciach pedagogiczno-kulturowych oraz spotkania organizacyjne z koordynatorkami.
Fot. Zespół Szkół Zawodowych w Rawiczu
Tagi: dzień europejski, praktyki, uczniowie