Zapobieganie marnotrawienia żywności – EcoWaste4Food
Grupa uczniów kształcąca się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół Zawodowych w Rawiczu uczestniczyła w warsztatach organizowanych w ramach projektu EcoWaste4Food, którego partnerem jest Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego.
Celem warsztatów, które odbyły się 19 września było uświadomienie, jak duże ilości odpadów żywności są przez nas produkowane oraz w jaki sposób zapobiegać temu zjawisku. Uczniowie obserwowali proces zarządzania żywnością w restauracji "Concordia Taste" w Poznaniu. Pracownicy restauracji opowiedzieli jaki wpływ na zakupy oraz proces produkowania dań i ilość marnowanych odpadów ma menu restauracji. Podczas warsztatów pokazali jak w praktyce zapobiegać nadmiernemu wyrzucaniu jedzenia np. poprzez dobranie odpowiednich porcji dań. Uczniowie obserwowali uwzględnienie maksymalnego wykorzystania produktów spożywczych przy przygotowywaniu dań zawartych w menu.
Dzięki tego typu przedsięwzięciom młodzież może w praktyczny sposób poznawać sposób funkcjonowania restauracji oraz czerpać dobre praktyki przy zachowaniu zasady "zero waste". Na zakończenie uczniowie otrzymali poczęstunek.
Projekt EcoWaste4Food Wspieranie ekologicznych rozwiązań innowacyjnych w celu zmniejszania marnotrawienia żywności i promowania gospodarki efektywniejszej zasobowo dofinansowany jest z Funduszy Europejskich w ramach Programu Interreg Europa. Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego przystąpił do projektu na początku 2017 roku.
Więcej informacji o projekcie: https://www.umww.pl/departamenty_departament-rolnictwa-i-rozwoju-wsi_projekt-ecowaste4food
Fot. Archiwum ZSZ Rawicz
Tagi: dobre praktyki, ecowaste4food, innowacyjne rozwiązania technologiczne, restauracaj Concordia Taste, UMWW, Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego, warsztaty, zapobieganie marnowaniu żywności, zero waste, Zespół Szkół Zawodowych w Rawiczu, zsz rawicz